18. studenog 1991. utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg Bosna

Posted by

Nakon izravne i teške srpsko-četničke agresije na mladu hrvatsku državu, u trenutku pada herojskog Vukovara i mučeničke Škabrnje, svima je postalo jasno da ista takva sudbina uskoro čeka Bosnu i Hercegovinu. S teritorija BiH kreću napadi JNA i srpsko-četničkih snaga na Hrvatsku, a počeli su i napadi na hrvatsko stanovništvo u BiH pri čemu je potpuno spaljeno i uništeno mjesto Ravno. BiH kao država prestajala je funkcionirati, a njen predsjednik Alija Izedbegović govorio je kako to nije njihov rat.
U skladu sa tadašnjim zakonima na današnji dan prije 27 godina, političko vodstvo Hrvata u BiH, za razliku od službenog Sarajeva koje je ostalo nijemo na strašne događaje koji su se tada odvijali u Hrvatskoj, odlučilo odgovoriti na to samoorganiziranjem u Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, političku, kulturnu i gospodarsku cjelinu Hrvata unutar BiH, znajući kako svoj opstanak i opstanak hrvatskog naroda u cjelini biti potrebno braniti oružjem, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH.
Značaj HZ-HB je bio iznimno važan u jer je predstavljala organizacijski štit hrvatskog naroda protiv srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Hrvati u BiH na području na kojem su naseljeni nisu branili samo cjelovitost i neovisnost Bosne i Hercegovine od velikosrpskog agresora, već se na tom području branila i teritorijalna cjelovitost Hrvatske. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. slijedeći Owen – Stoltenbergov mirovni plan, preoblikovala se i prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu,kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH, a nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma integrirana je zajedno sa tadašnjom Republikom BiH u sadašnji entitet Federacije BiH.
Danas se opet nalazimo u razdoblju kada postoji prijetnja po opstanak hrvatskog naroda u BiH, kada im se derogiraju sva ona ustavo i međunarodnim sporazumima zajamčena prava, razdoblju kada je sam spomen imena Herceg-Bosne nepoželjan brojnim političnim čimbenicima unutar i izvan BiH i izaziva im zgražanje. Htjeli to oni priznati ili ne, činjenica je jedna – Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je bila ključni faktor opstojnosti BiH i obrane od nadmoćnog agresora. Rijetko se gdje u svijetu mogu naći ovako negativni primjeri da narod koji je toliko učinio u najtežem razdoblju povijesti i koji je dao toliko veliki doprinos obrani države bude sustavno zakidan za temeljna politička prava. Sve te nedaće će hrvatski narod preživjeti, kao što je preživio i 90-ih godina, ali za to su nužne sve one pretpostavke koje su bile nužne i tada – jedinstvo, odlučnost i nepokolebljivost.