30. obljetnica utemeljenja HDZ-a Split

Posted by

Ove subote svečano smo obilježili veliku 30. obljetnicu od utemeljenja i početka djelovanja Hrvatske demokratske zajednice u Gradu Splitu. Obljetnicu smo uveličali svečanom sjednicom Gradskog odbora koja je održana uz nazočnost brojnog izaslanstva vrha HDZ-a predvođenog predsjednikom Vlade RH i HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Ovu obljetnicu smo proslavili uz duboku zahvalnost našim utemeljiteljima koji su se tog siječnja 1990. godine okupili i udarili temelje višestranačja u našem gradu.

Bila je čast obratiti se brojnim okupljenim članovima i simpatizerima na samom početku skupa. Prije svega zahvalio sam se svim našim dragim utemeljiteljima koji su otvorili povijesnu knjigu višestranačja i demokracije u našem gradu i domovini, te doprinijeli rušenju tamnice hrvatskog naroda.
Također, zahvalio sam se svim našim vjernim članovima i članicama koji su stranku stvarali i kojoj su bili vjerni- u tišini i u buci, u pobjedama i u porazima proteklih 30 godina.
Spomenuo sam i prvog predsjednika naše stranke dr. Franju Tuđmana, istinskog vizionara i državnika, s kojim smo ostvarili nemoguće, jer njegova je odlučnost i politička mudrost, uz krv i znoj naših branitelja, hrvatski narod odvela je do toliko željene slobode.
Podsjetio sam i na povijesnu ulogu HDZ-a, kao najistaknutije domoljubne opcije, koja je u presudnom trenutku prepoznala volju i osjetila bilo svoga naroda.
I danas, trideset godina kasnije, hrabro i odlučno koračamo odgovarajući na nove izazove koji su pred nama, te ne posežemo za jednostavnim rješenjima kompleksnih problema, ne nudimo populizam i lažna obećanja.
Čestitao sam našem stranačkom i državnom vodstvu nabrajajući brojne uspjehe koje ostvaruju proteklih godina, i na unutarnjem i međunarodnom planu, a koji su najbolje sadržani u iznimno pozitivnim i povoljnim ekonomskim pokazateljima naše Hrvatske i preuzimanjem predsjedanja EK.
Podsjetio sam kako se vrijeme i ljudi mijenjaju, dok ideje i tradicionalne vrijednosti koje njeguje i podržava naša članstvo ostaju u svome izvorniku. Zato, nikada ne treba smetnuti s uma da pripadamo svehrvatskoj konzervativnoj demokršćanskoj stranci koja okuplja sve slojeve hrvatskog naroda, od centra do desnice! Napomenuo sam da članstvo HDZ-a i biračko tijelo gaji domoljublje i kršćanstvo i da naša ideološka smjernica stranke jedna od bitnih komponenti koju birač, kao i onu ekonomsku, sigurnosnu ili vanjskopolitičku, ocjenjuje iznova na svakim izborima. Identitet svakog čovjeka se očituje kroz njegovo ideološko opredjeljenje. Zato sam i naglasio kako su očekivanja našeg tradicionalnog biračkog tijela usmjerena prema većem angažmanu oko tih pitanja i jačanja efikasnosti pravne države. To podrazumijevam još učinkovitiju borbu protiv korupcije, efikasnije djelovanje sudova, zaštitu mladih i socijalno osjetljivijih obitelji od gubitka jedine nekretnine, kao i brže procesuiranje ratnih zločina i rješavanje pitanja nestalih.
Ako smo mogli uvjerljivo prednjačiti u vojnoj i političkoj obrani naše Domovine, dužni smo isto tako prednjačiti i u obrani načela pravde, zakonitosti i solidarnosti.!
Zbog političkog i medijskog prešućivanja i ignoriranja najnovije rezolucije EP o suočavanju s prošlošću u našoj zemlji, podsjetio sam na činjenicu kako je naš narod predugo osjećao duh totalitarnih režima te kako trebamo zatvoriti ta ružna poglavlja naše nedavne prošlosti. Europska unija je jasno navela komunizam kao totalitarni sustav, isto kao i fašizam i nacizam. Upravo iz tog razloga smatram kako i naša stranka po tom pitanju treba pokazati jasnu inicijativu za donošenje zakonskih okvira koji će jednako tretirati sve totalitarne sustave po pitanju oznaka, simbola i znakovlja. Kazao sam kako to više nije samo pitanje zadovoljavanja stava naših članova i glasača, nego i naša društvena i civilizacijska obveza. To je i prilika da konačno zatvorimo to poglavlje za sva vremena i krenemo pomireni u bolje sutra.
Istaknuo sam i uvjerenost kako je sazrjelo vrijeme da početna točka svih naših promišljanja o prošlosti bude domovinski rat, jer je to jedna od rijetkih tema koja ne dijeli hrvatsko društvo, već ga spaja i ujedinjuje.
Izrazio sam da ćemo i na unutarstranačkim i parlamentarnim izborima pristupiti argumentima koji će osigurati zajedništvo, te jamčiti daljnju uspješnost naše stranke i naše Domovine, na zadovoljstvo većine hrvatskog naroda. Pozvao sam sve da nastavimo osluškivati bilo našeg članstva i naroda, te da svima pokažemo zajedništvo, trud i vjeru, stavljajući našu stranku ispred osobnih interesa.

HDZ ISPRED SVIH, A HRVATSKA IZNAD SVEGA!