75. obljetnica talijansko-četničkog pokolja u Gatima: Ponovno danas s istoka čujemo prizvuke iste politike

Posted by

Jučer sam, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića prisustvovao komemoraciji i misi zadušnici povodom 75. obljetnice združenog talijanskog fašističkog i srpskog četničkog zločinačkog pothvata nad stanovnicima Gata i okolnih sela Tugara, Čišala, Ostrvice, Zvečanja, Duća i Doca Donjeg. U ovom zvjerskom pohodu stradalo je 96 civila, od toga veliki broj žena i djece.

U svom obraćanju istaknuo sam kako je očito da je u Srbiji četnički pokret rehabilitiran. Posebno sam naglasio svoje žaljenje što ponovno i danas s istoka čujemo prizvuke i vjetrove iste politike zbog koje su nevini stanovnici Gata i okolnih sela svirepo ubijani. Zapovjednik tog zločina Mane Rokvić 1942. je  bio promaknut u čin četničkog vojvode, i Milan Tepić, oficir JNA koji je digao vojno skladišta JNA u Bjelovaru 1991. u kojem je stradalo više vojnika i civila, biva proglašen posljednjim narodnim herojem tadašnje SFRJ, a ovih dana mu se u Srbiji podiže spomenik uz nazočnost državnih dužnosnika.

Oni koji slave i veličaju svoje zločince nemaju pravo govoriti nama kakva bi Hrvatska trebala biti. Nikoga nismo napadali i branili smo svoje. Hrvatski narod se teškom mukom izborio za svoju samostalnost, neovisnost i položaj hrvatske države u svijetu i nemojmo više nikada dopustiti da nas rastoče i podijele.

Fotografija: Gata.hr