Komemoracija u čast pok. Anđelka Gabrića:

Posted by

Poštovana obitelji našeg pokojnog prijatelja Anđelka Gabrića, stranačke prijateljice i prijatelji. Dame i gospodo.

S posebnom tugom i sjetom danas, u danima kada obilježavamo veliku 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice i početka demokratskih promjena u Hrvatskoj, opraštamo se od čovjeka koji je svojim životom i djelom to razdoblje itekako obilježio, od našeg dragog prijatelja, ratnog predsjednika HDZ-a u Splitu, saborskog zastupnika i dugogodišnjeg gradskog vijećnika, profesora Anđelka Grabića.

Naš profesor Anđelko rođen je na splitskom Kamenu prije 81 godinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, a u Rijeci završava Pedagoški fakultet i stječe zvanje profesora strojarstva. Nakon završetka fakulteta zapošljava se u Tehničkom školskom centru u kojem je radio preko 30 godina, sve do 1992 godine.

Kao profesor strojarstva, poziv koji je obavljao više od tri desetljeća, ostavio je duboki trag u povijesti ove škole i odgojio i obrazovao veliki broj generacija učenika. Kakav je profesor bio najbolje možemo opisati kroz činjenicu da ga je više bivših učenika tijekom ili nakon završetka školovanja izabralo za svoga kuma. Ta vrlo neuobičajena činjenica najbolje ogleda kakav je pristup imao kao profesor i kao pedagog i koliki je trag ostavio u generacijama ove škole.

1971. godine, u vremenu buđenja hrvatske nacionalne svijesti, zbog svog neskrivenog domoljublja je bio žrtva montiranog sudskog procesa, a upravo zbog trajanja procesa sljedeće tri godine mu je bilo zabranjeno predavati u školi.  

Na samom početku demokratskih promjena u Hrvatskoj i u razdoblju stvaranja Hrvatske demokratske zajednice osjetio je trenutak i ponesen svojim iskrenim i istinskim domoljubljem stavlja se na raspolaganje i aktivno uključuje u demokratski pokret i politički život Republike Hrvatske. Prepoznat po svojim sposobnostima i aktivnom angažmanu preuzima dužnost predsjednika HDZ-a u Splitu, nakon odlaska dr. Zvonimira Markovića s tog položaja, a u najtežim vremenima kada se crni oblak velikosrpske agresije i rata nadvio nad mladom hrvatskom državom. U toj ulozi aktivno se uključio u organizaciju obrane, nabavku naoružanja i prikupljanje sredstava za obranu Hrvatske. Bio je jedan od organizatora stvaranja dragovoljačkih postrojbi na području Splita. Bio je čovjek koji je bio duboko svjestan koliko je zla komunistički sustav nanio hrvatskom narodu i istovremeno veliki humanist i demokrat. Upravo zbog tih svojih uvjerenja nije se libio istupati i zauzimati se za bržu transformaciju i tranziciju sustava i kadrovsko i organizacijsko preoblikovanje zastarjelih socijalističkih institucija.

Našeg dragog Anđelka se sjećam iz tih ranih 90-ih godina. U tom razdoblju, kada je Anđelko preuzeo vođenje splitskog HDZ-a, ja sam izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a u Splitu i tada je započela naša suradnja. Nad nama članovima Mladeži iz toga doba Anđelko je imao neupitni autoritet. Ali to nije bio autoritet zasnovan na strahu ni pukoj hijerarhiji, već na punini međusobnog poštivanja jer smo ga mi gledali kao svog uzora.

Za zastupnika u Hrvatskom saboru izabran je 1992. godine i tu dužnost obnaša u dva mandata. Bio je dugogodišnji vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita, od 1990. pa sve do 2003. godine.

Ugledni je i dugogodišnji športski djelatnik, a u svom dugogodišnjem športskom djelovanju bio je predsjednik Boćarskog kluba Marjan i organizator svjetskog prvenstva u boćanju u Splitu. Predvodio je i Rukometni klub Split, a 1996. godine preuzima predsjedavanje Upravnim odborom Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk kojeg je vodio u izuzetno složenim trenucima. Upravo vođenje voljenog Hajduka, kojeg je zdušno pratio i volio od svog djetinjstva kada je pješke išao sa svog rodnog Kamena prema Starom Placu kako bi podržao svoj klub, je kruna njegovog športskog djelovanja. Nije bio samo športski djelatnik, već istinski zaljubljenik u šport, koji je shvaćao dimenziju športa kao neizostavnog dijela društva kojem pripadamo.

Osim športa, kroz cijeli svoj život pokojni Anđelko je imao vrlo istančan osjećaj i ljubav prema kulturi, a u prvom redu je to bila dalmatinska klapska pisma. Dugi niz godina aktivno je pjevao u klapi Kamen, a bio je i aktivni pjevač u crkvenom zboru župe Bratovštine Svetog Mihovila na Kamenu, kao i član klape Pučki pivači kamen.  

Za svoj rad i doprinos stvaranju i izgradnji mlade hrvatske države odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom Ante Starčevića i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Za svoj rad dobio je i priznanje Kluba Vukovaraca.

U posljednjih godinu dana oprostili smo se od tri velika čovjeka koja su obilježila rad i djelovanje naše stranke u Splitu – od našeg Vjeke Ivaniševića, od prvog predsjednika HDZ-a Split dr. Zvonimira Markovića, a sada i od njegovoga nasljednika – prof. Anđelka Gabrića. Ali jedno je sigurno djelo našeg prijatelja, pokojnog Anđelka ne umire, jer je već za života ušao u povijest. Na nama je da njegovo nasljeđe i nasljeđe svih naših utemeljitelja čuvamo, cijenimo i prenesemo sljedećim naraštajima. To je ono što mu dugujemo!

Dragi Siniša, Toni, Nastja i Zdeslave. Vama i cijeloj vašoj obitelji izražavam iskrenu i duboku sućut. Neka je našem Anđelku vječna hvala i slava! Počivao u miru Božjem.