Sastanak sa ukrajinskim izaslanstvom u Hrvatskom saboru: U Republici Hrvatskoj još uvijek ima 441,50 kvadratnih kilomenatara minski sumnjivog područja

Posted by
Jučer sam u ime Hrvatskog sabora, kao potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost primio izaslanstvo ukrajinskog parlamenta i predstavnike ukrajinskih državnih institucija te međunarodnih donatora projekta „Izgradnja kapaciteta protuminskog djelovanja u Ukrajini“. Ukrajinsko izaslanstvo je najviše interesiralo hrvatsko iskustvo u procesu razminiranja, angažman tvrtki za razminiranje te zakonski okvir kojim je u Hrvatskoj uređeno ovo područje.

Istaknuo sam kako je procijenjeno da je tijekom agresije, s obje strane, postavljeno oko tri milijuna protuoklopnih i protupješačkih mina te je na tom teritoriju također zaostalo oko 100 tisuća topovskih projektila koji nisu eksplodirali. Hrvatska je zakonski definirala strukovna pravila i status pirotehničara u obavljanju poslova humanitarnog razminiranja donošenjem Zakona o humanitarnom razminiranju, a za sveukupno rješenje problema miniranih područja, Hrvatska je donijela i Nacionalni program protuminskog djelovanja 2009. i Zakon o protuminskom djelovanju 2015. godine.
U Republici Hrvatskoj na dan 31. prosinca 2017. još uvijek ima 441,50 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja koje je potrebno razminirati. Bez obzira na utrošena sredstva, bilo iz Državnog proračuna ili putem donacija i potpora, Hrvatska neće moći ostvariti svoj najvažniji cilj iz Nacionalnog programa, a to je dovršetak procesa razminiranja do kraja 2019.