Sretan Dan državnosti s nadom da ćemo ovaj praznik dogodine obilježiti 30. svibnja

Posted by

„Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.” Dr. Franjo Tuđman

Dragi prijatelji,

danas obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, dan na koji je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i time, u razdoblju izravne i neskrivene agresije „JNA” i srpskih paravojnih postrojbi na mladu hrvatsku demokraciju, i formalno iskazao onu težnju hrvatskog naroda koja je stoljećima tinjala, a koja je iskazana na prvim demokratskim izborima i referendumu za neovisnost. Donošenjem ove Odluke i proglašenjem neovisnosti priča nije bila završena jer je hrvatski narod svoju žrtvu za taj sveti cilj u tom trenutku tek počeo podnositi, boreći se u tom trenutku istovremeno s agresorom i intertnom i nezainteresiranom međunarodnom zajednicom.

Prilikom ovogodišnjeg obilježavanja 30. svibnja javno sam iskazao inicijativu koja ima neskrivenu potporu većine hrvatskog naroda, a to je inicijativa za povratkom 30. svibnja kao Dana državnosti. Hrvatska ima brojne velike dane i obljetnice iz razdoblja od 1990. do 1995. godine i svaki od njih je iznimno vrijedan i treba biti dostojno obilježen, ali u cilju podizanja razine kolektivne svijesti o najvećim danima, na razinu državnih praznika trebamo podignuti dva dana: 30. svibnja kao Dan državnosti i 5. kolovoza kao Dan pobjede! 30. svibnja je dan koji je utkan u kolektivnu memoriju našeg naroda i po svojoj iznimnoj važnosti, povijesnoj i sentimentalnoj, treba biti opet Dan državnosti, kao što je i bio prije nego je svojom odlukom SDP-ova Vlada 2000. godine taj dan degradirala.

Prisjetimo se na ovaj dan posebno svih onih koji su podnijeli najveću žrtvu kako bi mi danas mogli obilježavati ovaj dan u miru, slobodi i demokraciji, našim poginulim suborcima kao i svima onima koji su kroz cjelokupnu hrvatsku povijest bili nositelji ideje hrvatske slobode i neovisnosti i za taj cilj izgubili svoje živote. Želim vam sretan Dan državnosti s nadom da ćemo ovaj praznik dogodine obilježiti nešto ranije – 30. svibnja!