Ulažemo u mlade, jačamo sigurnost građana te stvaramo uvjete za razvoj i uređenje grada

Posted by

Istina je da smo se, početkom prošle godine, usprotivili prijedlogu tadašnjeg SDP-ova gradonačelnika o povećanju stope prireza na dohodak u Splitu, jer svima je bilo potpuno jasno kako se tadašnja vlast potpuno pogubila i nije bila u stanju provesti mjere koje će poboljšati svakodnevni život građana. Bilo nam je neprihvatljivo dizanje stope prireza u vrijeme bankrota gradske SDP-ove politike i to isključivo u svrhu ekspresnog saniranja nastalih proračunskih rupa, bez ikakvih naznaka razvoja ili druge svrhe i cilja.

U samoj izbornoj kampanji isticali smo katastrofalnu proračunsku politiku koja se vodila posljednjih godina u Gradu Splitu, koju namjeravamo korjenito promijeniti. Svjesni smo minusa koji su nam ostavljeni u nasljeđe, kao i opravdanih povećanih potreba i očekivanja građana. Ne vodimo se populizmom nego isključivo političkom odgovornošću jer želimo poboljšati uvjete života za sve naše građane.

U ovom trenutku Split je grad koji je po visini stope prireza na 21. mjestu u Hrvatskoj ili po  iznosu prikupljenih sredstava na 32. mjestu.

Sredstva koja će se prikupiti iz prireza biti će prije svega utrošena na pripremu konkretnih projekata koji će omogućiti razvoj grada i njegovo komunalno unaprijeđenje, kao i za ulaganje u mlade povećanjem iznosa za za novorođenu djecu, 4000 kuna za drugorođeno dijete i 55000 za trećerođeno i svako slijedeće, te osiguranje besplatnih udžbenika za sve učenike do 4 razreda osnovne škole i to već od ove školske godine, a želimo uložiti u povećanje sigurnosti građana kroz izgradnju hidrantske mreže i organizaciju vatrogasne postaje na Marjanu. Ulaganje u djecu, mlade obitelji, sigurnost i osnovnu infrastrukturu su naši politički imperativi koje moramo ostvariti i predvidjeti već u ovom proračunu za 2017. godinu! Time ćemo označiti početak nove politike u Splitu kojoj su u prvom planu naši mladi i djeca koji već godinama naš Grad napuštaju i odlaze u susjedni Solin i Kaštela.

Napominjem i kako su okolnosti u kojima će ova odluka biti predložena znatno drugačije nego što su bile početkom prošle godine. Naime, poreznim promjenama (konkretno, novim Zakonom o porezu na dohodak koji je stupio na snagu početkom ove godine) i povećanjem iznosa osobnog odbitka znatno je sužen krug osoba koje su obveznici poreza na dohodak (istovremeno i prireza porezu na dohodak), a iznosi kojima će se baratati će biti značajno niži. Konkretno, osobe s prosječnom plaćom u Splitu ili one s dvoje djece i plaćom od 8000 kuna neće uopće osjetiti povećanje prireza. Ovo je zapravo socijalni porez jer će s njime neznatno biti pogođene samo osobe s najvećim plaćama

Ovaj potez ne gledamo kao trajnu mjeru na kojoj će se temeljiti sljedeći gradski proračuni te je, sasvim sigurno, sklona izmjenama. Ova nepopularna mjera rezultat je dosadašnje loše politike prema gradskim financijama, ali je ujedno i pokazatelj odlučnosti i stabilnosti vijećničke većine HDZ-a i partnera koja želi korjenite promjene u dosadašnjem načinu vođenja Splita. Ovom vatrogasnom mjerom ćemo odmah i bez odlaganja pomoći onim skupinama koje više ne mogu čekati ni slušati stalna obećanja gradske vlasti, već traže sada i odmah realizaciju konkretnih poteza i promjena.