VIDEO | Pokrenuli smo opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske i nikada više nećemo dopustiti da bude ponižena i osramoćena!

Posted by


Sudjelujući u raspravi o nabavci višenamjenskih borbenih aviona istaknuo sam kako se upravo HDZ-ova Vlada opredijelila za modernizaciju i dodatno ulaganje u spremnost i stanje Hrvatske vojske, kao glavnog stupa obrane i temelja cjelokupne strategije Domovinske sigurnosti, te u tome hrabro kroči velikim koracima naprijed.
Podsjetio sam na stanje Hrvatske vojske danas kojoj je vraćen dignitet, ponos i uvjeti života i rada, te katastrofalnog zatečenog stanja unatrag dvije godine. Upozorio sam na sramotan odnos bivše državne vlasti prema Hrvatskoj vojsci, koji je doveo i do neviđenog povijesnog fijaska s remontom Mig-ova, što je gotovo dovelo do ukidanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Postojale su ideje da naše nebo nadziru neka druga, strana zrakoplovstva, da se u obranu ne isplati ulagati, da će se o nama bolje brinuti neki drugi nego mi sami.
To je slika cjelokupne letargične situacije u, između ostaloga, obrambenom kontekstu. Upravo te priče i te tužne slike su nagnale ovu Vladu da napravi zaokret, da krene potpuno novim smjerom, smjerom koji je podrazumijevao rizike ali kojim smo trebali davno krenuti. Hrvatsku vojsku je trebalo modernizirati, hrvatskog vojnika opremiti, a u prvom redu kao prioritet je određeno da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo mora opstati, kako nitko ne može štititi i nadzirati hrvatsko nebo kao hrvatski pilot.
Zato je Hrvatska pokrenula postupak nabave, koji je od početka do kraja vođen jasno, stručno, zakonito i transparentno. Ono što je najvažnije istaknuti, od početka do kraja postupka nabave prvu i posljednju riječ je imala struka, hrvatski piloti, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji najbolje znaju koje su i kakve potrebe naše vojske.
Spomenuo sam kako su se kod pitanja obrane i domovinske sigurnosti iskristalizirale dvije kategorije stavova. Prva je ona svih kolegica i kolega zastupnica i zastupnika koji podržavaju modernizaciju, unaprjeđenje i opremanje Hrvatske vojske, koji Hrvatsku vojsku smatraju temeljem obrane i nacionalne sigurnosti i koji smatraju da kao takva zaslužuje poseban status i državna ulaganja. Druga je ona koju smo imali priliku često čuti u zadnje vrijeme, koja je ovu situaciju priželjkivala i jedva dočekala kako bi svom siromašnom i nikakvom političkom rejtingu dodali pokoji promil potpore, koji ne smatraju da Hrvatska vojska treba modernizaciju i opremanje i koji bi Hrvatsku vojsku najradije opet vidjeli u onom ruhu iz 2013. – da bude ponižena i osramoćena!
NA koncu, istaknuo sam kako takvu Hrvatsku vojsku nikada više nećemo gledati. Hrvatska vojska će dobiti višenamjenski borbeni zrakoplov koji zaslužuje i koji joj je potreban i nastavit će ponosno rasti i napredovati svakim danom. A svima onima kojima to smeta poručujem neka slobodno pate u zavjetrini političke oporbe, u kojoj će se upravo zbog ovih i ovakvih stavova nasreću još dugo nalaziti.

Rasprava o nabavci borbenih aviona

Pokrenuli smo opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske i nikada više nećemo dopustiti da bude ponižena i osramoćena! Sudjelujući u raspravi o nabavci višenamjenskih borbenih aviona istaknuo sam kako se upravo HDZ-ova Vlada opredijelila za modernizaciju i dodatno ulaganje u spremnost i stanje Hrvatske vojske, kao glavnog stupa obrane i temelja cjelokupne strategije Domovinske sigurnosti, te u tome hrabro kroči velikim koracima naprijed. Podsjetio sam na stanje Hrvatske vojske danas kojoj je vraćen dignitet, ponos i uvjeti života i rada, te katastrofalnog zatečenog stanja unatrag dvije godine. Upozorio sam na sramotan odnos bivše državne vlasti prema Hrvatskoj vojsci, koji je doveo i do neviđenog povijesnog fijaska s remontom Mig-ova, što je gotovo dovelo do ukidanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Postojale su ideje da naše nebo nadziru neka druga, strana zrakoplovstva, da se u obranu ne isplati ulagati, da će se o nama bolje brinuti neki drugi nego mi sami.To je slika cjelokupne letargične situacije u, između ostaloga, obrambenom kontekstu. Upravo te priče i te tužne slike su nagnale ovu Vladu da napravi zaokret, da krene potpuno novim smjerom, smjerom koji je podrazumijevao rizike ali kojim smo trebali davno krenuti. Hrvatsku vojsku je trebalo modernizirati, hrvatskog vojnika opremiti, a u prvom redu kao prioritet je određeno da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo mora opstati, kako nitko ne može štititi i nadzirati hrvatsko nebo kao hrvatski pilot. Zato je Hrvatska pokrenula postupak nabave, koji je od početka do kraja vođen jasno, stručno, zakonito i transparentno. Ono što je najvažnije istaknuti, od početka do kraja postupka nabave prvu i posljednju riječ je imala struka, hrvatski piloti, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji najbolje znaju koje su i kakve potrebe naše vojske.Spomenuo sam kako su se kod pitanja obrane i domovinske sigurnosti iskristalizirale dvije kategorije stavova. Prva je ona svih kolegica i kolega zastupnica i zastupnika koji podržavaju modernizaciju, unaprjeđenje i opremanje Hrvatske vojske, koji Hrvatsku vojsku smatraju temeljem obrane i nacionalne sigurnosti i koji smatraju da kao takva zaslužuje poseban status i državna ulaganja. Druga je ona koju smo imali priliku često čuti u zadnje vrijeme, koja je ovu situaciju priželjkivala i jedva dočekala kako bi svom siromašnom i nikakvom političkom rejtingu dodali pokoji promil potpore, koji ne smatraju da Hrvatska vojska treba modernizaciju i opremanje i koji bi Hrvatsku vojsku najradije opet vidjeli u onom ruhu iz 2013. – da bude ponižena i osramoćena!NA koncu, istaknuo sam kako takvu Hrvatsku vojsku nikada više nećemo gledati. Hrvatska vojska će dobiti višenamjenski borbeni zrakoplov koji zaslužuje i koji joj je potreban i nastavit će ponosno rasti i napredovati svakim danom. A svima onima kojima to smeta poručujem neka slobodno pate u zavjetrini političke oporbe, u kojoj će se upravo zbog ovih i ovakvih stavova nasreću još dugo nalazi

Gepostet von Petar Škorić am Donnerstag, 14. Februar 2019