Vijećničko pitanje: Što Grad poduzima i koja je dinamika unaprjeđenja prometne infrastrukture u Splitu?

Upravo sam na sjednici Gradskog vijeća postavio pitanje zamjeniku gradonačelnika Ninu Veli vezano za rješavanje prometnih gužvi i čepova u Splitu, a posebno na ulazu u grad, s kojima se svi mi susrećemo. Zanimalo me što se konkretno poduzelo i koja je dinamika unaprjeđenja prometne infrastrukture s ciljem smanjenja prometnih gužvi te postoje li problemi koji tu dinamiku otežavaju i usporavaju.

Zamjenik gradonačelnika se složio kako je to veliki problem koji treba žurno rješavati i na tu temu održali smo više radnih sastanaka s predstavnicima Hrvatskih cesta, resornog ministarstva i same Vlada Republike Hrvatske. S tim ciljem je potrebno je kvalitetnije riješiti i pristupne ceste prema Splitu, uključujući i gradnju budućeg tunela Kozjak. Na istoku bi se trebao pokrenuti projekt raskrižja u Stobreču i produžetka Vukovarske ulice te izgradnje ceste za Omiš. Sve su to državni projekti.
 
U cilju smanjenja prometnih gužvi prema Splitu ŽUC Split kreće s obnovom ceste između Splita i Žrnovnice, čime bi se dosta ublažilo opterećenje postojeće ceste prema Omišu. Na solinskoj širini pokrenuti su radovi na izgradnji raskrižja na dvije razine, pa će i to izgradnjom doprinijeti smanjenju gužvi. U samom Splitu glavne ceste (Domovinskog rata i Zbor narodne garde) bi se rasteretile izgradnjom pristupnih rampi koje su trenutno u fazi projektiranja, a u planu je i niz manjih zahvata na prometnicama čiji će završetak poboljšati protočnost, smanjiti gužve i promijeniti prometnu sliku grada na bolje.